Snel afvallen en buikvet verliezen zijn één van de meest gestelde doelen, maar zijn dit realistische doelen?

Afvallen kan iedereen, maar op gewicht blijven is lastiger. Dit blog gaat over gezond en verantwoord afvallen en dat vraagt meer dan alleen een dieet. Overgewicht ontstaat als de energiebalans verstoord is. Vergelijk het met een wip. Is deze uit balans dan ga je omhoog of omlaag. Dit kan een positieve energiebalans zijn of een negatieve energiebalans. Positief is helemaal niet positief, er komt immers meer energie binnen dan dat er daadwerkelijk verbruikt wordt. Er is een energieoverschot. Dit leidt tot de toename van vet en dus ook van lichaamsgewicht.

Veranderen van je leefstijl is een proces.

Korte termijn doelen zijn vaak ongezond en onverantwoord. Er zijn crashdiëten waarbij je minder dan 1.000Kcal inneemt per dag, terwijl de gemiddelde inname van een man rond de 2.500 Kcal per dag is en voor de vrouw 2.000 Kcal per dag. Snel afvallen en buikvet verliezen is mogelijk, maar ongezond. Swapfitness is van mening dat het veranderen van leefstijl niet alleen kan. Om te kunnen veranderen moet er kennis van voeding en beweging opgedaan worden, daarnaast draagt een motivatie bij aan de juiste discipline.

Appelvorm of peervorm?

Zodra je met voeding meer energie inneemt dan verbruikt, wordt de overtollige inname opgeslagen als reserve in de vorm van vet. Het vervelende aan dit is dat het overtollige vet zich ophoopt rondom de buik, en bij vrouwen ook rondom de heupen. Men spreekt van een “appelvorm” wanneer het vet zich opslaat rondom de buik en een “peervorm” wanneer het vet zich opslaat rondom de heupen. Een tailleomtrek tussen 68 en 80 cm bij vrouwen en tussen 79 en 94 voor mannen past bij een normaal gewicht.

Buikvet verliezen.

Veelal hoor ik dat het verliezen van buikvet één van de doelen is. Helaas, is dit ook één van de lastigste opgave aangezien het buikvet als laatst verdwijnt. Om dit alleen voor elkaar te krijgen vraagt dit enorm veel doorzettingsvermogen. Een personalcoach kan je hierbij helpen, tevens heeft een personalcoach voldoende kennis van voeding en bewegen. Buikvet kan daarom niet binnen een aantal weken verdwenen zijn. Een lange termijn doelstelling en het aanpassen van je leefstijl leiden tot het behalen van jouw doel. Daarnaast is het verminderen van stress en een gezond vitamine en mineralenbalans van belang. Een personalcoach kan de uitkomst bieden! Het is dus niet snel afvallen en buikvet verliezen, maar verantwoord afvallen en voor altijd je buikvet kwijt:-)

Deel met je vrienden